Dokumentinį filmą „Širdžių prezidentas. Apkalta“ „Delfi Plius“ žiūrovams pristatė balandžio 3-ą dieną, likus kelioms dienoms iki Rolando Pakso apkaltos dvidešimties metų sukakties. Nuo to laiko per tris savaites žiūrovai jį peržiūrėjo beveik 50 tūkst. kartų.

„Labai džiaugiuosi, kad turėjau galimybę kurti dokumentinį filmą „Širdžių prezidentas. Apkalta“. Atstovauju jaunesnei kartai, kuri sunkiai pamena tą laikotarpį. Visgi to meto sprendimai nulėmė, kokia šiandien yra Lietuva: kad esame ES, kad esame NATO, kad prezidento postas yra aukščiau asmeninių žaidimų. Informacijos rinkimas dokumentiniam filmui buvo tikriausiai labiausiai įtraukianti istorijos pamoka, kokią tik esu turėjusi. O juk dar turėjau galimybę kalbėti su žmonėmis, kurie aktyviai dalyvavo toje istorijoje“, – sako filmo režisierė Vytautė Merkytė.

Vytautė Merkytė

„Matau, kad ir žiūrovai jaučiasi panašiai. Sulaukiau daugybės reakcijų ir padėkų, kad ėmėmės tokios sudėtingos temos ir ją pateikėme įdomiai ir chronologiškai. Buvo ypač smagu stebėti savo bendraamžių reakcijas: nuo „O Dieve, negi tai buvo normalu, iki juokingesnių pasvarstymų, pavyzdžiui, kaip susisiekti su aiškiaregia Lolišvili, jei ši dar gyva. Tikrai didžioji dalis žinučių buvo komplimentai ir pagyros visai komandai, kad tokį sudėtingą darbą nudirbo ir detaliai priminė to meto įvykius. Aišku, akį patraukė ir keletas komentarų į visai kitą pusę: kad už šį filmą man sumokėjo Rusija, kad specialiai reklamuojame Rolandą Paksą, norėdami, jog šis grįžtų į politiką. Arba atvirkščiai – bandome susidoroti su geriausiu Lietuvos politiku. Tai buvo tikrai reti komentarai, tačiau jie parodo, kad ir šiandien Lietuva yra susiskaldžiusi, nors nuo apkaltos praėjo 20 metų“, – pastebi ji.

Dokumentiniame filme „Širdžių prezidentas. Apkalta“ prisimenami to meto įvykiai, rodoma surinkta archyvinė medžiaga, kalbinami iš arti viską matę liudininkai. Jį žiūrėti „Delfi Plius“ prenumeratoriai gali čia.